Karierna orientacija poteka od 5. do 9. razreda. V 8. in 9. razredu učenci dobijo več informacij o srednješolskih programih in vpisu v srednjo šolo. Vsako leto imamo na šoli predstavitve različnih srednjih šol. Učenci tako dobijo koristne informacije neposredno od dijakov.

VPIS V SREDNJE ŠOLE

Postopek vpisa na srednje šole si lahko ogledate v Rokovniku za vpis v SŠ (glej povezavo spodaj). Nekatere šole imajo omejitev vpisa, kjer bo potrebno doseči določeno število točk. Pri točkovanju se upoštevajo zaključne ocene obveznih predmetov iz 7., 8. in 9. razreda. V primeru, da ima več kandidatov enako število točk, se izbira med njimi opravi na podlagi točk, doseženih na NPZ iz slovenščine in matematike.

Poleg dobrega učnega uspeha boste za vpis v nekatere SŠ morali opraviti preizkus nadarjenosti ali test psihofizične sposobnosti. Ti programi so: zobotehnik, fotografski tehnik, tehnik oblikovanja, gimnazijski program likovna smer, gimnazijski program glasbena smer in gimnazijski program plesna smer ter športni oddelek na gimnaziji in na ekonomski gimnaziji.

 

Rokovnik za vpis v srednje šole za šol. leto 2023/24

Seznam srednjih šol – kontakti

Podatki o trgu dela 2021

Spodnje meje prvega kroga 2020/21

Srednješolski Vpisnik 2023

Razpis za vpis 2023-24 – osnovne informacije

 Razpis za vpis v srednje šole 2023-24

Razpis za vpis v dijaške domove 2023-24

Merila vpis v srednje šole

Obrazec za prenos prijave

Nova prijavnica za vpis v srednjo šolo

Prijavnica za sprejem v dijaški dom

Karierni center za mlade

Štipendije za deficitarne poklice

Štipendije

Moja izbira moja kariera priročnik

Srednješolsko izobrazevanje.pdf

izračun točk.xls

Koristne povezave: