Karierna orientacija poteka od 5. do 9. razreda. V 8. in 9. razredu učenci dobijo več informacij o srednješolskih programih in vpisu v srednjo šolo. Vsako leto imamo na šoli predstavitve različnih srednjih šol. Učenci tako dobijo koristne informacije neposredno od dijakov.

VPIS V SREDNJE ŠOLE

Postopek vpisa na srednje šole si lahko ogledate v Rokovniku za vpis v SŠ (glej povezavo spodaj). Nekatere šole imajo omejitev vpisa, kjer bo potrebno doseči določeno število točk. Pri točkovanju se upoštevajo zaključne ocene obveznih predmetov iz 7., 8. in 9. razreda. V primeru, da ima več kandidatov enako število točk, se izbira med njimi opravi na podlagi točk, doseženih na NPZ iz slovenščine in matematike.

Poleg dobrega učnega uspeha boste za vpis v nekatere SŠ morali opraviti preizkus nadarjenosti ali test psihofizične sposobnosti. Ti programi so: zobotehnik, fotografski tehnik, tehnik oblikovanja, gimnazijski program likovna smer, gimnazijski program glasbena smer in gimnazijski program plesna smer ter športni oddelek na gimnaziji in na ekonomski gimnaziji.

Seznam srednjih šol z omejitvijo vpisa 2024/2025

Stanje prijav za vpis v SŠ na dan 9. 4. 2024

Seznam svetovalnih delavcev za vpis v SŠ 2024

Vloga za prenos prijavnice 2024 2025

Roditeljski sestanek za starše_VPIS V SŠ

Razpis za vpis v SŠ 2024_25 – osnovne informacije

Razpis za vpis v SŠ 2024_25

Razpis za vpis v dijaške domove 2024_25

Srednješolski Vpisnik 2024

Tabela za izračun točk 2024_25

Rokovnik za vpis učencev v SŠ 2024_25

 

Merila vpis v srednje šole

Nova prijavnica za vpis v srednjo šolo

Prijavnica za sprejem v dijaški dom

Karierni center za mlade

Štipendije

 

Javni razpis za dodelitev Zoisovih štipendij 

 

Koristne povezave: