KONTAKTNI PODATKI

Osnovna šola Križe

Cesta Kokrškega odreda 16

4294 KRIŽE

 

Tajništvo:

tel: 04 59 51 100

mobitel: 051 314 708

 

Objekt je varovan z video nadzornim sistemom.

 

ODJAVA PREHRANE

S klikom na spodnjo ikono lahko odjavljate prehrano za vašega otroka.

easistent1

Šolsko prehrano odjavite
do 7.30 ure za tekoči dan.
 

KOLEDAR DOGODKOV

april 2024
NPTSČPS
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30     
« Mar   Maj »
 

OPB

V primeru, da imate časovne ovire glede prihoda po vašega otrok, ki je v podaljšanem bivanju, lahko po 14.00 uri pokličete na tel. št. 031 328 061.

 
 

NAJ SLOVENIJA – 30 let

 

Učiteljica Urška Bajželj je projekt Naj Slovenija predstavila na mednarodni konferenci “Vzgoja za ljubezen do domovine in države: Živeti s kulturno dediščino danes za jutri”, ki je potekala novembra 2022. Vsi prispevki konference so zbrani v zborniku na povezavi: https://www.dkps.si/fileadmin/user_upload/Zbornik_MK_2022.pdf

 

PRIPRAVLJAMO SE NA PRAZNOVANJE OB 30 LETNICI NAŠE DOMOVINE

Članice projektnega tima Moja domovina, mentorici šolske skupnosti in člani aktiva športa so pripravili idejo o praznovanju 30. obletnice Republike Slovenije. Učenci naj bi izvedli 30 aktivnosti, ki predstavljajo 30 daril za Slovenijo.

Prvo darilo je bilo aktivno sodelovati v projektu Skupaj okoli Slovenije. Vsi delavci šole in učenci so skupaj s starši, starimi starši prehodili ali pretekli dolžino državne meje (1382km).

Aktivnost bomo zaključili v petek, 21. 5. 2021, s prireditvijo, kjer bomo razglasili zmagovalne razrede. Sloveniji bomo skupaj, vsi, zapeli himno, ji pomahali z zastavicami, posadili drevo in uredili rožnati kotiček za čebelice.

 

SKUPAJ OKOLI SLOVENIJE

Letos mineva 30 let od osamosvojitve Slovenije, ki jo bomo na naši šoli obeležili z akcijo Skupaj okoli Slovenije.

Začela se bo 10. in trajala do 21. maja 2021, njen cilj pa je, da razred prehodi ali preteče 1382 km, kar je dolžina državne meje Slovenije. Ker bomo 15. maja praznovali tudi svetovni dan družine, vabimo k sodelovanju tudi vse družinske člane, katerih kilometri se bodo prišteli otrokom. Napredek bomo beležili vsakodnevno – v vsak razred bomo obesili kokoško Slovenije in seznam, kamor se vpisuje število km za prejšnji dan. Razred, ki bo dosegel cilj, bo za nagrado en teden brez domače naloge.

V spodbudo učencem se akciji pridružujejo tudi strokovni delavci šole. Tudi njihov cilj je zbrati 1382 km.

Vabljeni, da se akcije udeležite tudi vi – učenci in učenke, bratje in sestre, starši in stari starši. Skupaj nam bo uspelo. Napredek akcije boste lahko spremljali na naši spletni strani.

 

SPOZNAVAMO SLOVENIJO

 

Z akrostihi so učenci 7. a opisali lepote Slovenije.

Učenci 3. b so ugotavljali razlike narodnih noš slovenskih pokrajin. Zakaj je narodna noša Bele krajine bela? Zakaj imajo rute drugače zavezano?

Učenci 8. a so pregledovali razvoj znanosti v Sloveniji. Spoznali so najpomembnejše slovenske znanstvenike in njihovo področje raziskovanja in odkritja.

 

Učenci veselo nadaljujejo z opravljanjem nalog. Vsi učenci na šoli so opravili 30 različnih športnih aktivnosti in na ta način spoznavali šport, kot rekreativno dejavnost ali kot poklic. Različni športi potrebujejo različne krepitve mišic, drugačno prehrano in posledično druge vaje za ogrevanje pred športom.

Skupina učencev 8. razreda je pri urah matematike ugotavljala presežke Slovenije in potrdila, da je najvišja gora v Sloveniji Triglav, najdaljša reka je Sava, največje mesto je Ljubljana ter dodala še mnogo drugih presežkov

 

Dogodki na šoli si sledijo po načrtu, darila nastajajo. Za spoznavanje domovine so učenci 5. a in učenci 2. b, vsem učencem naše šole, preko ozvočenja, predstavili osebne podatke Republike Slovenije.

Učenci 3. b razreda so izdelali grbe glavnih mest slovenskih pokrajin.

Učenci 4. b razreda so spoznali naj športnike Slovenije in njihove uspehe.

V 4. a razredu so peli slovenske pesmi in ugotavljali pomen besedila.

Skupina 6. b razreda je pri gospodinjstvu spekla torto in jo okrasila z zastavicami in številko 30.

Naši najstarejši učenci, učenci 9. a razreda so lično in strokovno pripravili prospekt mojega kraja, učenci 9. b pa so se sprehodili skozi 30. letni razvoj Republike Slovenije.

Zanimivosti narečij slovenskih pokrajin so odkrivali učenci 7. b razreda.

 

 

Do danes smo opravili že 13 dejavnosti, ki predstavljajo darila za 30. obletnico Republike Slovenije. Na današnji dan pa so vsi učenci šole, pri 1. uri pouka, prebirali sestavek o Sloveniji.

Pri športu so spoznali slovenske športnike, pri matematiki Jurija Vega, pri slovenščini kurente, v prvem razredu so ponovili simbole države.

 

Učenci 1. b razreda so postali pravil igralci. Posneli so kratek film o svoji domovini.

Intervju z učenci 

 

Učenci 5. a so spoznavali osebne podatke Slovenije (število prebivalcev, simboli države…) in izdelali osebno izkaznico Republike Slovenije. Učenci 2. a pa so pregledovali jedi, ki so značilne za slovenske pokrajine in izdelali idrijski kruhek.

 

Naše dejavnosti za pripravo na 30. obletnico Republike Slovenije spremljajo tudi mediji:

https://www.slovenskenovice.si/tag/os-krize/

https://www.gorenjskiglas.si/article/20210527/C/210529807/1013/trideset-daril-za-rojstni-dan

 

Na pripravo 30. obletnice republike Slovenije na šoli nadaljujemo z dejavnostmi spoznavanja Slovenije. Učenci 2. b so spoznali simbole Republike Slovenije in jih likovno ustvarjali, učenci 5. b razreda pa so spoznali, da imamo na tako majhnem območju Slovenije kar sedem pokrajin z različnim podnebjem, rastlinstvom in živalstvom v katerih živijo ljudje z različno kulturo, narečjem in običaji.

 

V petek, 21. 5. 2021, smo imeli čudovito prireditev na športnem igrišču naše šole. Učenci 1. a razreda so likovno ustvarjali. Izdelali so razglednice z motivom Slovenija moja domovina. V glavnem vhodu šole nastaja čudovita razstava z izdelki in fotografijami.

Naj Slovenija – 30 let

 

POČASTILI SMO SLOVENIJO

V četrtek, 24. 6., smo na šolskem igrišču proslavili rojstni dan naše domovine in se veselili počitnic.

S proslavo smo zaključili projekt Naj Slovenija 30 let in šolsko leto 2020/2021.

Na proslavi smo podelili pohvale, zlata in srebrna priznanja ter knjižne nagrade.

 

RTV POSNETEK od 2:10 min dalje

 

 
 

 

IZDALI SMO TUDI ALMANAH

 

 
 
 
 
Dostopnost