TURISTIČNI KROŽEK OŠ KRIŽE

 

Osnovna šola Križe se odlikuje na področju turizma. Na šoli je v šolskem letu 2009/10 začel delovati turistični krožek, ki uspešno deluje vse do danes in s svojim delom predstavlja doprinos k razvoju turizma v Občini Tržič. Vanj je bilo v vseh teh letih vključenih veliko mladih, ki so svojimi idejami soustvarjali podobo občine ter krepili ponos, da so Tržičani. Ideje mladih so inovativne, drugače, posebne. Vredno jih je pretehtati in upoštevati. Na mladih vendar svet stoji.

 

S krožkom zelo uspešno sodelujemo tudi na državnem festivalu Turizmu pomaga lastna glava, ki ga v sodelovanju z Zavodom za šolstvo organizira Turistična zveza Slovenije. Smo ponosni nosilci zlatih državnih priznanj. Naše naloge so zato predstavljene v vodnikih, ki jih vsako leto izda TZS.

Na festivalu se predstavljamo z nalogami, ki temeljijo na idejah učencev OŠ Križe. Ideje pa v sodelovanju z Občino Tržič, krajevnimi skupnostmi ter tržiškim muzejem uspešno uresničujemo.

 

V času delovanja krožka so nastale naslednje naloge:

ČE NE S TRŽIČANOM; PA S KOLESI: učenci so se v tej nalogi lotili ureditve kolesarske poti po poti nekdanje železnice Naklo – Tržič. Skupaj z Občinama Tržič in Naklo je nastal zemljevid z označenimi kolesarskimi potmi.

 

MI GREMO PA NA KRIŠKO: učenci so predlagali opis in ureditev Ovčje poti na Kriško goro.

 

KRIŠKI PUST: tokrat so učenci združili moči z g. Kavarjem in krajani ter po petdesetih letih obudili star običaj požiga pusta. Na šoli smo organizirali in izpeljali prireditev, ki je bila tudi medijsko zelo odmevna. Letos si želimo to prireditev s sodelovanju z TPIC Tržič ponovno izpeljati. Pogovori so že v teku.

 

OVCA FRIDA KUHA: učenci so pripravili kulinarični vodnik značilnih tržiških jedi in recepte napisali v knjižnem jeziku ter tržiškem dialektu. Oblikovali so tudi družabno igro. S to nalogo smo aktivno sodelovali s KS Sebenje in soustvarili Vaški dan. Udeležili smo se tudi festivala Tržiških bržol in ljudem ponujali domačo tržiško jed – Masovnek.

 

GREGORJADA: Gregorjevo je značilen tržiški praznik. V nalogi smo preučevali ta naš star običaj ter sodelovali na prireditvi, kjer smo oživeli tradicijo vihtenja gorečih metel. Pripravili smo tudi dejavnosti za popestritev ogleda Dovžanove soteske za otroke.

 

OBUDIMO GRAJSKO GOSPODIČNO: lotili smo se raziskovanja tržiških legend in gradu Gutenberg. Ponosni smo, da je na našo pobudo bil organiziran in izpeljan srednjeveški dan. Pri organizaciji smo se združili OŠ Križe, KS Bistrica, Tržiški muzej ter društvo Ampus. Prispevali smo tudi k temu, da je KS Bistrica poskrbela za odkup zemljišča gradu, ki predstavlja pomemben turistični potencial občine in je bil obsojen na propad.

 

OVCA FRIDA MISLI ZELENO: tudi v tej nalogi so bile naše misli usmerjene v Občino Tržič. Občina ima veliko planin, ki so že turistično aktivne. Učenci pa so v nalogi razmišljali, kako na ekološki način na planine privabiti staro in mlado. Sodelovali smo z g. Teranom, ki je oskrbnik ene izmed planin.

 

VRAŽJI TRŽIČ: naloga, ki je prejela kar dve zlati priznanji, je naloga, ki razvija Občino Tržič kot občino adrenalinskih športov. Promovira jo z Instagramom vrazji_trzic, hkrati pa z izvirno aplikacijo privablja obiskovalce tudi v staro mestno jedro.

 

RADETZKOSLED: v naši projektno-turistični nalogi smo želeli pokazati, da imamo v naših krajih odlične pogoje za razvoj kulturnega turizma. Predstavili smo našo idejo o igri Radetzkosled ter vodenju po mestu z grofom Radetzkim. Pri promociji naloge smo se povezali z gospo Brodar iz Mestne kavarne. Izdelala je Radetzkiyjevo torto. Odlična je. Vabljeni, da jo poskusite tudi sami.

 

A BOŠ TI TUD MAU POFIRBCU?: V okviru naloge je nastala tržiška blagovna znamka FIRBČ’N in firbčni spominki – Firbč’n talar, Firbč’ne štunfe, Firbč’no fliko, Firbč’ne flancate…
Našo idejo in nalogo smo predstavili na majskem tržnem dnevu. No, če ste firbč’n, pa pofirbcajte k nam.

 

BICIKLFEST: naloga temelji na preživljanju aktivnega prostega časa in zdravem načinu življenja in zabavi. Pripravili enodnevni festival Biciklfest in nanj povabili tako naše vrstnike kot tudi starše, stare starše, prijatelje, znance, ljubitelje kolesarstva… Pripravili smo tudi različne praktične in zabavne delavnice.

Ko smo dokončali turistično nalogo, smo sestavili tudi kratek nastop – predstavitev Biciklfesta.

ter v corona času posneli kratek video,  se pri tem zabavali, verjamemo, da se boste tudi vi, ko si ga ogledate https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=N1YcnbnXmLNecQNUDuUS6hYQ.

 

EN VONC SUHGA: postavili smo se v vlogo turista, ki obišče naše okolje, ter tako poskušali oblikovati program, ki bo zabaven, zanimiv in tudi poučen. Zdi se nam, da nam je uspelo. Nastala je naloga z naslovom En vonc suh’ga.

 

FRIDINE VODADIVŠČINE: voda kot tema letošnjega razpisa nas je takoj pripeljala do Tosovega bazena, ki je nekdaj predstavljal steber turistične ponudbe v Križah. Ker pa voda, ki je napajala ta bazen, priteka izpod Kriške gore in svojo pot nadaljuje do mokrišča Blata, smo v našo nalogo vključile vse tri kraje. Povezuje jih ovca Frida.

Največ poudarka smo namenile ureditvi prostora nekdanjega Tosovega bazena. Pripravile smo predlog, kako bi lahko to območje ponovno uporabili v turistične namene. Ker nas je zanimalo mnenje širšega lokalnega okolja, smo oblikovale spletno anketo. Lokalno okolje se je strinjalo, da se območje nekdanjega Tosovega bazena uredi.

 

FRIDIJADA: šport je zabaven in je odlična priložnost za druženje! Daje nam priložnost, da se sprostimo, da uživamo na prostem in se vključimo v tiste dejavnosti, ki nas osrečujejo. Povezuje družinske člane in prijatelje, pomaga pa nam lahko tudi pri sklepanju novih znanstev. Vedno imamo priložnost, da poskusimo nekaj novega. Šport nas osrečuje.

V nalogi Fridijada smo pripravili predlog, kako bi popestrili Dan športa treh generacij in ga naredili še bolj po vzoru mladih. Predstavljamo vam športni festival mladih, ki bo potekal v Križah. Za organizacijo bo poskrbel turistični krožek v sodelovanju s športnimi pedagogi Osnovne šole Križe in Športno zvezo Tržič. Poimenovali smo ga Fridijada.

Fridijada povezuje aktivno preživljanje prostega časa, zdrav in zabaven način življenja ter druženje. Vabimo vas v lepo vasico pod Kriško goro, kjer se boste lahko pomerili v različnih športnih izzivih in se zabavali.

 

Turistični krožek je priljubljena dejavnost na OŠ Križe. Učenci v njem zelo radi  sodelujejo. Čeprav je to interesna dejavnost, ima veliko rednih in zagretih članov, ki brez obžalovanja žrtvujejo svoje proste popoldneve. S svojimi obiski krepijo skupinski duh, s svojimi uspehi povezujejo šolo in Občino Tržič. Ta krožek obožuje mnogo mladih upov tržiškega turizma.

 

NALOGE SKOZI LETA