V sodelovanju s Knjižnico dr. Toneta Pretnarja smo v okviru projekta Drzni.si na naši šoli gostili znano slovensko igralko Niko Rozman. Z njo smo se pogovarjali o njeni (poklicni) poti in si zapomnili, da poslušamo sebe pri izbiri poklicne poti. Spoznali smo, da je igralski poklic zahteven. Na koncu našega druženja smo prebirali poezijo slovenskih ustvarjalcev, premagali smo tremo in recitirali verze pred sošolci in gostjo.

         V četrtek, 15. 2. 2024, sta nas prvo šolsko uro obiskala knjižničarka ter knjižničar iz knjižnice Dr. Toneta Pretnarja v Tržiču. Pridružila pa se nam je tudi slovenska gledališka, filmska in televizijska igralka Nika Rozman, da bi nam predstavila svoj poklic ter nam omogočila pogled v svet igralstva. Diplomirala je leta 2010, in sicer na Akademiji za gledališče, radio, film ter televizijo v Ljubljani.

           Zanimivo se mi je zdelo njeno priznanje, da nikoli ni pričakovala obetavne igralske kariere. V šoli so jo namreč bolj zanimali predmeti, kot so matematika, fizika in kemija, prezirala pa je geografijo in zgodovino, sčasoma pa je zgodovino vzljubila. Izrazila je tudi ljubezen do športa, saj meni, da jo ta sprošča. Navdušila pa me je predvsem njena odkritost o obiskovanju gimnazije. Gimnazija ni bila njena prva izbira, vendar je na njej uživala ter dobila veliko prijateljev. Edina stvar, ki pa jo obžaluje, pa je priložnost študiranja fotografije v tujini. Razumem, da se je na koncu najprej odločila za študij novinarstva, saj je poleg pritiska njenih staršev nanjo vplival tudi strah pred prihodnostjo, ki jo čaka. Prav tako pa me je pritegnila njena podoba svobodne ustvarjalke ter njeni raznorazni talenti. Razložila je, da izraz svobodna ustvarjalka pomeni to, da je sama svoj šef in tako sama sprejema odločitve o svojih podvigih in karieri.

     Na srečanju z igralko sem prepoznala kar nekaj stvari, v katerih sva si podobni, lahko rečem, da mi predstavlja nekakšen vzgled. Eden izmed mojih ciljev v prihodnosti je znanje različnih tujih jezikov, prav tako pa si deliva tudi skupne hobije, kot sta kuhanje in branje. Mislim, da mojim vrstnikom pri izbiri poklica zelo pomaga spoznavanje različnih poklicev.

Calisto Neplužen Draksler, 8. b 

V četrtek, 15. 2. 2024,  nas je pri razredni uri obiskala knjižničarka knjižnice Tržič, ki je z igralko Niko Rozman opravila intervju. Igralka je govorila o svojem življenju, poklicu, karieri in izkušnjah. Ogledali smo si tudi nekaj odlomkov iz oddaj, v katerih je nastopala. Zabavali smo se z malim kvizom. Vse skupaj je potekalo precej zanimivo in zabavno pa tudi poučno. Nekaj novega je bilo, ko na šolo pride znana oseba, ki sem jo prej videl le na televiziji. Na koncu nas je čakal najtežji del cele ure. Razdelili smo se v skupine in skupaj doživeto recitirali neko pesem. To je bil moj prvi »javni« nastop pred mikrofonom.

 Urban Bolha, 8. a