Evropski parlament je praznoval 70. obletnico delovanja. Ob jubileju je CeA (Collectivité européenne d’Alsace), administrativna enota Alzacije, pripravila dvoletni projekt “Let’s celebrate Europe”, ki povezuje osnovne šole iz vseh 27 držav Evropske unije.

Vsako državo predstavlja ena šola, ki je prejela vabilo CeA. Slovenijo bo zastopala Osnovna šola Križe. K projektu je bila povabljena zaradi pobratenja in dolgoletnega sodelovanja občine Tržič z alzaškim mestom Sainte-Marie-aux-Mines ter preteklih projektov Osnovne šole Križe s Sainte-Marie-aux-Minesom in šolo Collège Jean-Georges Reber.

Projekt “Let’s celebrate Europe” je izobraževalno-kulturni projekt, ki vzpodbuja evropske vrednote in povezuje 26 evropskih šol s šolami iz Alzacije.

Prvo leto projekta je namenjeno spoznavanju šol in učencev ter pripravi kulturnega programa. Glavni dogodek prvega leta projekta bo namreč srečanje mladih Evropejcev v Strasbourgu, ki bo potekalo od 28. maja 2023 do 3. junija 2023. Naši učenci, ki bodo v tem času bivali pri dopisovalcih iz Alzacije, se bodo prek športnih in kulturno-umetniških dejavnosti družili z vrstniki iz Evropske unije in spoznavali Alzacijo.

Občina Sainte-Marie-aux-Mines in Komite za pobratenje sta našo delegacijo in partnersko šolo Collège Nelson Mandela povabila tudi na obisk pobratenega mesta, kjer pripravljajo sprejem v mestni hiši in ogled rudnika Tellure.

Vrhunec tedna v Strasbourgu bo prireditev v Evropskem parlamentu v torek, 30. maja 2023. Učenci vseh sodelujočih šol bodo skupaj s pevci Narodne opere iz Strasbourga nastopili na velikem koncertu, kjer bodo med drugim zapeli tudi Evropsko himno.

 

Tukaj lahko spremljate Evropski teden v Strasbourgu.

https://celebrateeurope.splet.arnes.si/