Nabiranje gob je zanimiv in razširjen konjiček, saj nam poleg gibanja v naravi ponuja tudi možnosti za pripravo kulinaričnih specialitet.

Vendar se v gobah skriva precej več kot le paleta pisanih okusov. Mnoge glive se uporabljajo v farmaciji za izdelavo zdravil (penicilin) in pri proizvodnji hrane, goriv, embalaže, pohištva tekstila in gradbenega materiala. Strokovnjaki pa odkrivajo, da so glive uporabne tudi pri sprejemanju škodljivih snovi iz okolja, predvsem težkih kovin in tako zmanjšujejo onesnaževanje tal in podtalnice.

Poznavanje gliv je zelo pomembno in v tem šolskem letu so učenci osnovnih in srednjih šol dobili priložnost, da pridobijo znanja na področju gliv.  Za tekmovanje iz biologije je bila namreč izbrana tema Glive.

Tudi učenci Osnovne šole Križe so ste udeležili šolskega in najboljši tudi državnega tekmovanja. Prav na državnem tekmovanju so dosegli izjemne rezultate. Zlati priznanji sta dosegla učenec 8. razreda Jaka Selan, 4. mesto v državi in učenka 9. razreda Sara Leban, 6. mesto v državi. Srebrni priznanji sta dosegla učenka in učenec 9. razreda Rika Dolžan in Urban Bizjak.

Izjemno veseli in ponosni smo na njihovo znanje in rezultate.

 

Monika Košir