Na sončni torek, 12. 9. 2023, nas je pot vodila v Spodnjo Savinjsko dolino. Prvi postanek je bil v arheološkem parku Rimska nekropola v Šempetru. V muzeju na prostem smo si ogledali zelo zanimive grobnice Rimljanov, na katerih so upodobljeni kipi tam pokopanih družin.

Obiskali smo tudi Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije in doživeli zanimivo muzejsko izkušnjo, ki nas je obogatila z znanjem o hmelju in hmeljarstvu ter pivovarstvu. Seznanili smo se s prehrano, oblačili, običaji, spoznali številne hmeljarske izdelke ter orodja za pridelavo in obdelavo hmelja. Družine so prispevale dokumentacijo, fotografije in spomine. Ob koncu ogleda so nam postregli odličen hmeljev čaj.

Zadnji ogled je bil namenjen največjemu slovenskemu srednjeveškemu gradu – Staremu gradu Celje. Grad kot utrdba na vrhu hriba nadzira vse prometne poti proti središču Celja. Na domu Celjskih grofov, najvplivnejše vladarske dinastije na Slovenskem, je največji vtis naredila soba groze s številnimi mučilnimi napravami.

 

Lucija Kržišnik, 8. b