Z logičnimi nalogami se učenci začnejo srečevati že v prvih razredih osnovne šole. Poglobljeno jih začnejo reševati v petem razredu, ko se začnejo pripravljati na tekmovanje iz logike. Tekmovanja iz logike v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije se vsako leto udeleži preko 25000 tekmovalcev iz skoraj 400 osnovnih šol. Tekmovanje ima bogato tradicijo, saj se je letos odvijalo že 35. po vrsti. Učenci se pomerijo na šolskem tekmovanju, najboljši učenci 7., 8. in 9. razreda se uvrstijo na državno tekmovanje. Takih učencev je okrog 1600. Šolsko tekmovanje običajno poteka v septembru, državno pa v oktobru.

Zaradi letošnjega čudnega covidnega leta sta tekmovanji potekali drugače kot običajno. Že osnovnošolsko tekmovanje je bilo potrebno izvesti po navodilih NIJZ. Tekmovalo je 20 učencev od 6. do 9. razreda. Učenci so morali ostati v »mehurčkih«, zato je vsak razred tekmoval v svoji učilnici.

Najboljši učenci so osvojili sedem bronastih priznanj, Mina Primožič, Mark Ahčin in Aljaž Erman pa so se uvrstili še na državno tekmovanje.

Državno tekmovanje običajno poteka na več lokacijah po državi, naloge iz tekmovanja pa se centralno popravljajo v Ljubljani. Za učence OŠ Križe bi moralo državno tekmovanje potekati na OŠ Šenčur v soboto, 17. oktobra.

Sprejeti vladni ukrepi za zaustavitev širjenja epidemije covid-19 so prinesli popolno zaprtje šol in s tem nezmožnost regularne izvedbe tekmovanj. Zaradi slabe epidemiološke slike so sredi oktobra državno tekmovanje iz logike za učence osnovnih šol odpovedali in prestavili na nova termina, na 28. november in 5. december. Ker tudi v novembru razmere niso dopuščale vrnitve otrok v šole, se je tekmovanje odložilo za nedoločen čas.

V prejšnjih letih so bila tekmovanja iz znanja razporejena preko celega šolskega leta, letos pa so sredi februarja vsi organizatorji tekmovanj uskladili in določili nove datume tekmovanj. Tekmovanja so si sledila praktično vsakodnevno. Najboljši učenci so se tako tedensko lahko udeležili tudi do pet tekmovanj, poleg vsega rednega šolskega dela.

V kolikor bi dovolili izvedbo v naprej določenih lokacijah, bi bilo državno tekmovanje iz logike v soboto, 27. marca. Ker izvedba tekmovanja na lokacijah ni bila odobrena, se je tekmovalo ločeno na vsaki osnovni šoli posebej v sredo, 24. marca, ob 14. uri. Organizator je po navadni pošti poslal naloge, rešene naloge se je takoj po tekmovanju poslalo nazaj organizatorju.

Glede na izredno naporno, negotovo in stresno leto, so se naši učenci na državnem tekmovanju iz logike odlično odrezali. Aljaž Erman je prejel srebrno priznanje, Mina Primožič pa zlato priznanje. Resnično občudovanja je vredno, da so bili v tem čudnem covidnem letu zelo vztrajni kljub tolikšni negotovosti glede izvedbe državnega tekmovanja. V lanskem šolskem letu je veliko tekmovanj  zaradi epidemije sploh odpadlo.

Iskrene čestitke vsem tekmovalcem, še posebno pa dobitnikoma priznanj.

 

Mentorica: Neža Poljanc, prof.