Spoštovani starši,

v času, ko zaradi epidemije koronavirusa številni delajo/delamo od doma, od doma poteka tudi delo učiteljev in šolanje, smo še bolj izpostavljeni različni spletnim prevaram in napadom, prekomerni uporabi družabnih omrežij ……

Za otroke in najstnike je to zelo težko obdobje, saj so vajeni dnevnega druženja z vrstniki. Aplikacije za sporočanje in družabna omrežja omogočajo alternativo druženju v živo. Do neke mere lahko družabna omrežja nadomestijo druženje, vendar pa je treba biti pri tem pozoren na nekatera tveganja in pasti.

Pri zaščiti pred tveganji in nevarnostmi je najbolj pomemben posamezen uporabnik. Starši moramo svojim otrokom biti v pomoč in jih spodbujati k pravilni rabi interneta, aplikacij, ter posebno pozornost nameniti vsem spletnim goljufijam.

V času dela na daljavo posebno pozornost namenimo varnosti in spletnemu bontonu.

  1. VARNOST GESEL

Poskrbimo, da so vsa gesla na napravah, ki jih uporabljamo za dostop zapletena ter ustrezno dolga ter predvsem različna za vrsto storitve ali programa, ki ga uporabljamo.

 

  1. UPORABA APLIKACIJ WHATSAPP, SNAPCHAT, INSTAGRAM, TIK TOK, FACEBOOK …

Uporaba vseh aplikacij je za uporabnike starostno omejena.

TIKTOK – je aplikacija, ki omogoča objavljanje kratkih video posnetkov na glasbeno podlago. Starostna omejitev uporabe programa je 13 let. Starši imajo možnost nadzora profila svojega otroka.

SNAPCHAT – je priljubljena aplikacija, ki omogoča pošiljanje fotografij in videoposnetkov, prav tako pa lahko prek nje klepetamo s prijatelji. Starostna omejitev je 13 let.

INSTAGRAM – je običajna aplikacija za izmenjavo fotografij. Vsebuje pa tudi možnosti dopisovanja s pomočjo slik. Starostna omejitev je najmanj 13 let.

FACEBOOK – je aplikacija namenjena klepetu, deljenju objav, vzpostavljanju stikov. Starostna omejitev je 13 let.

 

  1. SPLETNI BONTON

Tudi pri uporabi spleta, mobilnega telefona veljajo spletna pravila lepega vedenja. Spletna etika pomeni vzorna in odgovorno vedenje na internetu in tak odnos do drugih ljudi, kot ga želiš zase. Zelo pomembno pravilo je, da ne objavljamo fotografij in informacij o drugih, brez njihovega dovoljenja, ne širimo sovražnega govora na spletu

Uporaba vseh aplikacij je tako starosto omejena. Starši bodite pozorni kaj vaši otroci uporabljajo in predvsem koliko časa.

Več informacij najdete  na spletnih naslovih:

https://www.spletno-oko.si/

https://safe.si/

https://www.varninainternetu.si/

https://www.varniinternet.si/

 

Bodimo našim otrokom zgled, podučimo jih o pravilni rabi interneta, pasteh, bontonu …