V okviru programa Jean Monnet Erasmus+ so na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani organizirali ekskurzijo v Bruselj. Namen je bil krepitev aktivnega državljanstva in povečanje znanja EU med mladimi.

Sreda, 15. 3. 2023

Ekskurzijo smo začeli v Ljubljani. Med potjo do letališča Treviso so se nam pridružili naši sopotniki. Na letališču smo prestali vse kontrole in se vkrcali na letalo. Pogled iz letala je bil čudovit. Ob pristanku v Belgiji smo spoznali našo vodnico Katjo. Pot smo nadaljevali v smeri Bruslja. Ustavili smo se pri Atomiumu. To je povečan kristal železa, ki so ga postavili za bruseljsko svetovno razstavo leta 1958. Tam smo si privoščili tudi tradicionalne belgijske vaflje.

Četrtek, 16. 3. 2023

Z avtobusom smo se zapeljali v središče Bruslja. Najprej smo si s pomočjo tabličnih računalnikov ogledali Hišo evropske zgodovine. Nato smo imeli odmor, kjer smo pojedli francoski krompirček. Ogledali smo si še muzej Parlamentarium, kjer smo spoznali delovanje Evropske unije. Po ogledu smo se sprehodili mimo kraljeve palače do starega mestnega jedra. Hodili smo po živahnih ulicah in prišli do glavnega trga Grand Place. Tam smo videli mestno hišo, Manneken Pis in premožne hiše cehov. Med prostim časom smo si ogledali veliko zanimivih ljudi. Zvečer smo odšli v restavracijo z belgijsko hrano.

Petek, 17. 3. 2023

Po zajtrku smo zapustili hotel in se usmerili proti Strasbourgu. Ustavili smo se na polju Waterloo. Tam je potekala zadnja Napoleonova bitka. Med vožnjo po Luksembourgu smo se zabavali s pisanjem pesmi o evropski zgodovini. Ko smo prispeli v Strasbourg, smo najprej naredili postanek za fotografiranje pred evropskim parlamentom. Potem smo si ogledali mesto, katedralo Notre-Dame in si privoščili večerjo.

Sobota, 18. 3. 2023

Pojedli smo zajtrk in se odpravili na dolgo pot proti domu. Zamotili smo se s pogovorom z našimi sopotniki, ki so bili zelo prijazni. Ekskurzijo smo zaključili v Ljubljani, kamor smo prispeli v poznih večernih urah.

Ekskurzija nama je bila zelo všeč. Spoznali sva nove prijatelje in pridobile nove izkušnje.

                      

                                                                                                                  Zala in Monika, 8. a