Počitnice, ki so pred nami, zaobjemata dva praznika. V ponedeljek, 27. aprila, praznujemo dan upora proti okupatorju. Praznik nas spominja na dogodke iz druge svetovne vojne, predvsem pa nam predstavlja vrednoto poguma, ki smo ga izkazali tudi v teh dneh. Počitnice bo zaključil praznik dela, spomin na dogodke iz 19. stoletja, ko so se delavci borili za svoje pravice. Praznik nam danes simbolizira vrednoto dela.

Šolarji pa se prvega maja najbolj veselijo zaradi kresovanja. Kres na Polani bo letos žal odpadel. Zato nam je bodoči novinar, devetošolec Miha, zapisal nekaj svojih misli o kresovanju.

Ah, prvi maj … Večina otrok ga pričakuje zaradi počitnic. Ima pa prvi maj poseben čar. Je prehod med pomladjo in poletjem. Topli dnevi, a še kar pomladne barve. Ko pa jaz pomislim na prvi maj, se spomnim na kres. Že kot majhen otrok sem z domačega balkona, s sladoledom v roki, v kratkih rokavih opazoval mimoidoče množice ljudi, ki so se vzpenjale proti Polani. To me je prav zabavalo. Pozneje sem se tem množicam pridružil tudi sam. V nižjih razredih smo s prijatelji v plastične lončke ujemali iskrice, se lovili in podili. Domov sem se vrnil, ko je bila že trda noč, zdaj pa smem vsako leto ostati dlje. Kresovanja letos ne bo, ampak lepi spomini pa ostajajo.

Miha Leskovšek

      

Slike vir:
  1.  slika: PDG Križe https://www.pgd-krize.net/wp-content/uploads/2014/04/kres2014.png
  1.  slika: Avtor: L. Rener. https://www.trzic.net/2015/04/foto-kresovanje-na-polani-nad-krizami-2015/

Pripravila: A. Polanšek