Osmošolke Neca, Živa in Zoja smo se odločile, da raziščemo paštbe, ker so bile pomemben del tržiške zgodovine in ker smo želele opomniti na možnost njihovega izkoriščanja v turistične namene. Upamo, da smo z nalogo “Paštba in njen pomen v turizmu” pripomogle k večji prepoznavnosti paštb.

O paštbah smo vedele nekaj iz pripovedovanj naših starih staršev, želele pa smo izvedeti več. Z raziskavo smo ugotovile veliko zanimivosti o paštbah in dobile idejo, kako bi Krčkovi paštbi v Retnjah dale novo življenje.

Preden smo se lotile raziskovanja in iskanja podatkov o paštbah, smo postavile dve raziskovalni vprašanji. Z anketo in razgovori na terenu smo ugotovile, da več kot polovica anketiranih ljudi paštb sploh ne pozna. Vedo pa, da so v preteklosti sušili sadje, zelišča… in si naredili zalogo za zimo. Z anketo smo ugotovile tudi, da se ljudem vključevanje paštb v turistično ponudbo kraja zdi dobra ideja. Mogoče ja prav naša ideja tista prava.

Sedaj nas čaka še predstavitev naloge na tekmovanju Mladi raziskovalci pred strokovno komisijo, ki bo v četrtek, 15. aprila 2021.

Če tudi vas zanima naloga, pa jo preberite.

OŠ Križe – Paštba in njen pomen v turizmu