Izkopati srednjeveški meč ali se celo potopiti pod gladino morja in najti razbitine antične ladje. To so želje marsikaterega osnovnošolca in o tem je v mladih letih sanjal tudi Matej Draksler, ki smo ga v četrtek, 23. maja, gostili na naši šoli.

Matej Draksler je danes priznani slovenski arheolog. Znan je po odkritju rimskih najdb na slovenski obali, trenutno pa sodeluje pri izkopavanjih srednjeveške Ljubljane. S svojo skupino je rekonstruiral prazgodovinsko naselje.

Učencem šestih razredov, ki pri pouku zgodovine spoznavajo delo arheologa, je pripravil zanimivo predstavitev svojega poklica. Spoznali so, kako arheolog določi mesto izkopavanja, kaj stori z najdenim predmetom, komu pripada najdeni predmet in kako določiti njegovo  starost. G. Draksler je pokazal tudi nekaj značilnih arheoloških orodij in pripomočkov, ki jih uporablja pri delu na terenu, ter tudi nekaj najdenih artefaktov: del rimske amfore, košček mozaika ter prazgodovinsko orodje. Na koncu so ga učenci povprašali, katere so njegove najbolj zanimive najdbe. To so ostanki rimske ladje, ki so jih v lanskem letu našli na morskem dnu v bližini portoroške obale, zanimivo pa je bilo tudi raziskovanje grobnice grofov Auerspergov na gradu Turjak.

mag. Andreja Polanšek, učiteljica zgodovine